Sorg og tab

Sorg er kendetegnet ved en lang række typiske reaktioner og følelser. Det er individuelt, hvordan sorgen kommer til udtryk hos den enkelte. Det udtryk, sorgen får, skal ses i sammenhæng med, hvem eller hvad man har mistet og de udfordringer, tabet fremkalder. Det har også indflydelse på vores sorgproces, hvilken livssituation, man står i, og de personlige ressourcer, man har til rådighed.

For nogle bliver sorgen meget intens og kan betyde, at man ikke fungerer optimalt  psykisk, kognitivt og socialt umiddelbart efter tabet, for andre er varigheden og intensiteten af sorgen nemmere at håndterer.

Langt de fleste oplever, at den bedste hjælp, de kan modtage, er den støtte, de får fra deres eget netværk. Det trøster og lindrer sorgens smertefulde følelser. Nogle profiterer af professionel støtte og rådgivning om sorgen, og af at modtage information om sorgens forventelige reaktioner og hvordan de kan håndteres. Nogle har behov for psykologhjælp eller psykoterapi, når de er i sorg og her viser forskningen, at psykoterapi er en virksom behandling.